ajánló

A kerületi közéletről cenzúra nélkül.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

1908 szac (1) 1956 (1) 42 (2) adó (1) aláírásgyűjtés (2) áruház (1) avar (1) bauer ferenc (1) bejelentés (1) bérlakás (1) betörő (1) bíróság (3) bkv (6) bókaytelep (1) budapest (9) busz (3) chladek tibor (17) csabafi róbert (6) csatorna (1) cséry telep (7) csomó tamás (7) dámsa (1) dámsa józsef (7) demszky (3) dömötör istván (2) drágulás (2) drog (1) dugódíj (1) eb (1) égetés (1) egyszeri lakásfenntartási támogatás (2) együtt pestszentimréért egyesület (1) ep (1) építési szabályzat (1) ep választás (1) fatolvaj (1) fekvőrendőr (1) felüljáró (1) ferihegy (8) fidelitas (8) fidesz (19) foci (1) foci toborzó (1) forgalom csillapítás (1) fűtés (2) galgóczy zoltán (7) ganztelep (2) ganz kertváros (5) ganz telep (1) gáz (2) gelka (1) gerely utcai sportpálya (2) gilice tér (1) gloriett (3) glóriett lakótelep (1) gyékény tér (1) gyorshajtás (1) havanna (5) havanna lakótelep (5) helyi népszavazás (3) hitel (1) hunyadi mátyás gimnázium (2) ingyenes filmklub (1) ingyenes filmkub (1) járatritkítás (2) jelzőlámpa (1) józsef (1) jutalom (1) kárétrítés (1) kdnp (8) képviselőtestület (2) kerület (7) kifestés (1) kismamabérlet (1) kiss róbert (11) klub8 (1) köhalmi zsolt (1) köki (1) költségvetés (7) komposztáló (2) koncepció (1) körforgalom (1) kormányzás (1) körút (3) kőszegi jános (2) kötvénykibocsátás (2) közbiztonság (1) közlekedés (8) köztisztaság (2) közvélemény (1) külső keleti körút (2) kupleráj (4) kutya (1) kutyafuttató (1) lakáspanama (2) lakástűz (1) lévai istván zoltán (16) lévai istván zoltán (1) levél (1) lidl (1) lőrinc liget lakópark (1) lőrinc united fc (1) madách filmklub (9) maitz lászló (2) malév (6) mester lászló (12) metro (1) mszp (2) mtée (3) népességfogyás (1) népszavazás (1) oecd (1) oktatás (1) önkormányzat (6) oroszok (1) országgyűlés (1) pad (1) pályázat (1) panelprogram (2) parkerdő (1) park uszoda (1) pestszentimre (1) pestszentlőrinc (2) pilóta (1) polgármester (5) rendőri erőszak (1) simon gábor (2) sólyom lászló (2) szabó zoltán tibor (1) szac (5) szakrendelő (1) szálloda (1) szaniszló sándor (1) szarvas attila (3) székely péter (1) szemét (1) szennyvíziszap (1) szennyvíziszapkomposzt (1) szent lőrinc (1) szociális bolt (1) sztrájk (2) takarékossági csomag (2) tanyabolt (1) tarlós istván (1) társasház (2) távfűtés (3) területfejlesztési (1) testület (3) tőkés lászló (1) ughy (1) ughy attila (19) új tanév (1) utcabál (1) vajda pál (1) vajk sziget általános iskola (1) villamos (4) vívás (1) vívótanfolyam (1) xviii.kerület (2) xviii kerulet (2) xviii kerület (6) zaj (1) zajvédő fal (2) zebra (3) attila (1) lakótelep (1) Címkefelhő

A XVIII.kerületi Fidesz a Főügyészséghez fordult

2010.01.26. 14:13 | Lőrinc | 1 komment

Címkék: fidesz lévai istván zoltán csabafi róbert lakáspanama

A korábban pedofil képek birtoklásáért megbukott SZDSZ-es kispesti polgármester, Lévay Levente néhány napja került bíróság elé önkormányzati lakások csereügylete miatt. Az ügy másod- és harmadrendű vádlottja már nem érte meg az első tárgyalási napot.

A XVIII.kerületi Fidesz frakció nevében Lévai István Zoltán frakcióvezető és Csabafi Róbert önkormányzati képviselő kedden a budapesti főügyészhez fordult, hogy vizsgálja ki az öt évig tartó nyomozás törvényességét, mert a párt szerint a rendőrség rengeteg körülmény és személy vizsgálatáról megfeledkezett.

Lévay Levente és társai fél évtizedes rendőrségi vizsgálat után kerültek bíróság elé. Azzal buktak le, hogy papíron egy Heves megyei faluban található üres telekre cseréltettek több XVIII. kerületi önkormányzati lakást. A csereügylet végén a telek is az övék maradt és a lakás bérleti jogát is megszerezték.
Az elszegényedett tulajdonosok vélhetően készpénzért írták alá a szerződést, de hamarosan el kellett hagyniuk a bérleményt, mert bérleti jog új jogosultja rövid határidőn belül megvásárolhatta kedvezményesen a XVIII. kerülettől az önkormányzati lakást. Minden egyes ügyleten több millió forint haszon keletkezett, amit a rendszer "üzemeltetői", illetve az egyes ügyletet névvel felvállalók osztottak szét.
A csütörtökön kezdődött bírósági tárgyaláson kiderült, hogy két vádlott már meghalt, és a tanúk közül hárman nem élnek.

A XVIII. kerületi fideszes frakcióvezető, Lévai István Zoltán az Indexnek azt mondta, furcsa, hogy a rendőröknek a több éves vizsgálat során nem tűnt fel, hogy az üres falusi telek, amelyet a tranzakciókban családi házként szerepeltettek, 15-20 más cserében is ellentételezésként szolgált. A fideszesek szerint elképzelhetetlen, hogy csak és kizárólag a vádlottak tudhattak a szembetűnően értékaránytalan ingatlancserékről, a hivatalos procedúra végigviteléhez sokkal több közreműködőre volt szükség.
A Fidesz ezért kedden bejelentette, a Fővárosi Főügyészséghez fordul annak érdekében, hogy a XVIII. és XIX. Kerületi Bíróságon folyó büntetőeljárást megelőző nyomozás törvényességét vizsgálja felül, és fokozott ügyészi felügyeletet gyakoroljon az eljárás felett.
A feljelentés indoklása szerint feltételezhető, hogy a XVIII. kerületi önkormányzat polgármesteri hivatala aktív közreműködő volt a csereszerződések jóváhagyásában, és a kömlői önkormányzatnál is tudtak a biznisz lényegéről, hiszen a telek tulajdoni lapjára egyszer sem vezették át a korábbi budapesti bérlők adatait. Lévai István Zoltán szerint az ügyletekhez a jogi hátteret ugyanazon ügyvédi iroda (ügyvéd) nyújtotta, amely feltételezhetően tisztában volt a csereszerződések leplezett céljaival.
A Fidesz korábban felvetette azt is, hogy a lakáscserék területét a vizsgált ügyek elkövetésekor az az aljegyzőnő felügyelte, aki magánéleti kapcsolatban állt Mester Lászlóval, Pestszentlőrinc-Pestszentimre szocialista polgármesterével.
Mester László az ellenzék bejelentésére reagálva a napokban közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy fideszes szál is van az ügyben. A polgármester szerint ugyanis a párt elfelejtette megemlíteni, hogy a botrányban érintett cserelakásokat közvetítő Gold-Lak Kft. tevékenységéről a XVIII. kerület egykori fideszes alpolgármesterének, Zurányi Ernőnek is tudnia kellett, hiszen felesége volt a cég egyik tulajdonosa.
A Fidesz szerint Mester rágalmazással akart visszavágni, mert Zurányi Ernőné Mester állításával ellentétben 2000-ben kevesebb mint négy hónapig volt tulajdonostárs, tehát „személye nem hozható összefüggésbe a vállalkozás oldaláról a 2003-ban létrejött lakáscserékben való közreműködőként, hiszen akkor már több éve nem szerepelt a tulajdonosok között”.

forrás: index.hu

Lévai István Zoltán, a XVIII.kerületi Fidesz frakció-vezetője az alábbi közleményt tette:

A polgármester tegnapi közleménye alapján a Népszabadság online felületén megjelentekre, mint a Fidesz XVIII. kerületi frakciójának vezetője az alábbiakat kívánom elmondani:

• A közleményben említett egykori fideszes alpolgármester Zurányi Ernő 1991-94-ig volt a kerület egyik alpolgármestere, azt követően pedig ellenzéki képviselőként dolgozott a kerületi önkormányzatban 2002-ig.

• Felesége Zurányi Ernőné Mester állítása szerint egyik tulajdonosa volt annak a cégnek, amely több kerületi lakost megkárosított lakáscsere ürügyén. A hatályos cégjegyzék szerint az ominózus GOLD-LAK Kft.-nek Zurányiné Bedő Márta alapítástól 2000.09.13.-tól 2001.01.05-ig, azaz kevesebb mint négy hónapig volt az egyik tulajdonostársa. Tehát a botrányban érintett cserelakásokat közvetítő cég kapcsán személye nem hozható összefüggésbe a vállalkozás oldaláról a 2003-ban létrejött lakáscserékben való közreműködőként, hiszen akkor már több éve nem szerepelt a tulajdonosok között. Információnk szerint Zurányi Ernőné 2009-ben a XVIII. kerületi Polgármesteri Hivatalból ment nyugdíjba!

• Mester László említést tesz közleményében egy 2003-as belső vizsgálat lefolytatásáról a kétes lakáscsere ügyletek tárgyában, melynek eredményéről frakciónknak semmilyen tájékoztatást azóta sem adott. Közleményében többször is önmagával kerül ellentmondásba, hiszen amennyiben a lakáscsere kérelmek kapcsán minden jogszerűen történt, akkor miért kellett belső vizsgálatot lefolytatnia? Nem tudjuk, konkrétan kik voltak azok a személyek, akiket elbocsátottak? Mik voltak a terhükre róható mulasztások?
Információnk szerint a polgármester állításával ellentétben köztisztviselők nem kerültek elbocsátásra, hanem két személynek abban az időben közös megegyezéssel szűnt meg a köztisztviselői jogviszonya az ominózus Lakásgazdálkodási Csoportnál.

• A polgármester a gyanús ügyletek felszámolójaként tünteti fel magát, akkor viszont miért nem tett feljelentést az ügyben, és miért nem voltak büntetőjogi következményei az általa is elismert lakásmaffiában való hivatali köztisztviselők közreműködésének? Újabb ellentmondás, hogy a bírósági eljárás tárgyát képező ügyletek áthúzódtak 2004-re, tehát a szocialista polgármester állításával ellentétben nem számolhatta fel a gyanús ügyleteket.

Összegezve tehát megállapítható, hogy a polgármester úr tudott a "lakásmaffiáról", hiszen ő így nevezi, és tényként állítja annak működését. Megdöbbentő viszont az, hogy ennek ellenére nem tett büntetőfeljelentést az ügyben, holott ezt hivatalból megtehette volna. Egy állítólagos belső vizsgálat lefolytatásával próbálta lezárni az ügyet, ami azonban nyilván nem helyettesítheti egy nyomozóhatóság jogkörét.
Ezúton is felszólítjuk Mester Lászlót, hogy a következő képviselőtestületi ülésen bocsássa rendelkezésünkre az állítólagos belső vizsgálat eredményét, és nevezze meg az érintett köztisztviselőket, akiket a belső vizsgálat lezárultát követően állítólagosan elbocsátottak, adjon tájékoztatást a terhükre róható mulasztásokról, illetve ezek szankcióiról!
Mégis most Mester László rágalmaz és vádaskodik, ijedtében a Fideszre mutogat, olyan embereket sároz be, akiknek bizonyíthatóan semmi közük nem lehetett a kétes ügyletekhez.
Közleményében tehát valótlan tényeket állít, valós tényeket is hamis színben tüntet fel, amivel igyekszik elterelni a figyelmet a valódi botrányról, ami az Ő ténykedését is érintheti.
Ez a reakció még inkább azt erősíti bennünk, hogy az ügy alapos nyomozóhatósági kivizsgálása indokolt.

Ezúton tájékoztatom a sajtó képviselőit, hogy az MTI közleményének kapcsán megjelentek tárgyában a törvényes határidőn belül sajtó-helyreigazítási eljárásokat kezdeményezünk, és tudomásunk van róla, hogy az ügybe kevert Zurányi csalás, rágalmazás, becsületsértés tárgyában büntetőeljárás kezdeményezését, valamint személyiségi jogaiak védelme érdekében polgári per megindítását fontolgatja a jelek szerint minden alap nélkül vádaskodó polgármesterrel szemben.

 

További hírek olvashatóak még a HírTv honlapján.

A bejegyzés trackback címe:

https://pestszentlorinc18.blog.hu/api/trackback/id/tr241703545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seneca67 2010.01.27. 23:51:23

Itt az ideje, hogy mi kerületiek is kimondjuk, hogy elég volt...meddig fogja még ezt csinálni, minden héten újabb szemétsége derül ki, és csak annyit mond, hogy na és?hallatlan...pofátlanság polgármester "úr"
süti beállítások módosítása