ajánló

A kerületi közéletről cenzúra nélkül.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

1908 szac (1) 1956 (1) 42 (2) adó (1) aláírásgyűjtés (2) áruház (1) avar (1) bauer ferenc (1) bejelentés (1) bérlakás (1) betörő (1) bíróság (3) bkv (6) bókaytelep (1) budapest (9) busz (3) chladek tibor (17) csabafi róbert (6) csatorna (1) cséry telep (7) csomó tamás (7) dámsa (1) dámsa józsef (7) demszky (3) dömötör istván (2) drágulás (2) drog (1) dugódíj (1) eb (1) égetés (1) egyszeri lakásfenntartási támogatás (2) együtt pestszentimréért egyesület (1) ep (1) építési szabályzat (1) ep választás (1) fatolvaj (1) fekvőrendőr (1) felüljáró (1) ferihegy (8) fidelitas (8) fidesz (19) foci (1) foci toborzó (1) forgalom csillapítás (1) fűtés (2) galgóczy zoltán (7) ganztelep (2) ganz kertváros (5) ganz telep (1) gáz (2) gelka (1) gerely utcai sportpálya (2) gilice tér (1) gloriett (3) glóriett lakótelep (1) gyékény tér (1) gyorshajtás (1) havanna (5) havanna lakótelep (5) helyi népszavazás (3) hitel (1) hunyadi mátyás gimnázium (2) ingyenes filmklub (1) ingyenes filmkub (1) járatritkítás (2) jelzőlámpa (1) józsef (1) jutalom (1) kárétrítés (1) kdnp (8) képviselőtestület (2) kerület (7) kifestés (1) kismamabérlet (1) kiss róbert (11) klub8 (1) köhalmi zsolt (1) köki (1) költségvetés (7) komposztáló (2) koncepció (1) körforgalom (1) kormányzás (1) körút (3) kőszegi jános (2) kötvénykibocsátás (2) közbiztonság (1) közlekedés (8) köztisztaság (2) közvélemény (1) külső keleti körút (2) kupleráj (4) kutya (1) kutyafuttató (1) lakáspanama (2) lakástűz (1) lévai istván zoltán (16) lévai istván zoltán (1) levél (1) lidl (1) lőrinc liget lakópark (1) lőrinc united fc (1) madách filmklub (9) maitz lászló (2) malév (6) mester lászló (12) metro (1) mszp (2) mtée (3) népességfogyás (1) népszavazás (1) oecd (1) oktatás (1) önkormányzat (6) oroszok (1) országgyűlés (1) pad (1) pályázat (1) panelprogram (2) parkerdő (1) park uszoda (1) pestszentimre (1) pestszentlőrinc (2) pilóta (1) polgármester (5) rendőri erőszak (1) simon gábor (2) sólyom lászló (2) szabó zoltán tibor (1) szac (5) szakrendelő (1) szálloda (1) szaniszló sándor (1) szarvas attila (3) székely péter (1) szemét (1) szennyvíziszap (1) szennyvíziszapkomposzt (1) szent lőrinc (1) szociális bolt (1) sztrájk (2) takarékossági csomag (2) tanyabolt (1) tarlós istván (1) társasház (2) távfűtés (3) területfejlesztési (1) testület (3) tőkés lászló (1) ughy (1) ughy attila (19) új tanév (1) utcabál (1) vajda pál (1) vajk sziget általános iskola (1) villamos (4) vívás (1) vívótanfolyam (1) xviii.kerület (2) xviii kerület (6) xviii kerulet (2) zaj (1) zajvédő fal (2) zebra (3) attila (1) lakótelep (1) Címkefelhő

A módszerváltó polgármester

2009.09.09. 08:31 | Lőrinc | Szólj hozzá!

Címkék: polgármester mester lászló

Az ismert vicc szerint egy osztály tanulmányi kirándulást tesz a recski büntetőtáborba, hogy a diákok testközelből tapasztalják meg, milyen is volt az államszocializmus igazi arca. A barakkok között sétálva az egyik kisdiák jelentkezik, majd így szól osztályfőnkéhez: „Tan’tónéni kérem, az én nagypapám is Recsken halt meg”. A pedagógus könnyekig elérzékenyül, még a történelemből nem sokat tanult kisdiákokon is úrrá lesz némi csöndes elfogódottság, mire a gyermek kis hatásszünet után befejezi a mondatot: „mert részegen kiesett az őrtoronyból.”


Ez a vicc annak kapcsán juthat eszünkbe, hogy „20 éves a köztársaság" - Rendszerváltás a XVIII. kerületben címmel helytörténeti kiállítás nyílik szeptember 9-én a Pestszentimrei Közösségi Házban, amelyen dr. Mester László, kerületünk szocialista polgármestere mond megnyitóbeszédet.

Ugyebár van abban némi diszkrét báj, egy kis finom disszonancia, hogy egy, a rendszerváltással kapcsolatos kiállítást egy volt kommunista politikus nyit meg. Elvégre Mester elvtárs pártállami múltja miatt legfeljebb ha a Magyar Népköztársaságnak nevezett állami börtön foglárának tekinthető, a rendszerváltáshoz viszont legföljebb annyi köze van, mint a viccbeli nagypapának a recski foglyokhoz.

Ez a megállapítás nyilván sokaknál kicsapja a biztosítékot. Elvégre köztudott, hogy ha a polgári oldalhoz kötődők, vagy éppen csak a most regnáló hatalommal nem szimpatizáló civilek egy baloldali politikus kapcsán ki merik ejteni szájukon a „kommunista” jelzőt, az állampárti diktatúra jogfolytonosai sértetten kapkodnak levegő után, és a felháborodottságtól elsápadva, elfúló hangon kérik ki maguknak ezt a vádat. Illendő hát, hogy indokoljunk, miért is pontos akár Mester elvtársra, akár párttársaira a „kommunista” jelző.

Tudvalevő, hogy az 1989. októberében létrejött Magyar Szocialista Párt a kommunista diktatúra állampártjának, a Magyar Szocialista Munkáspártnak (MSZMP) a jogutódja. Mint ismeretes, az MSZMP XIV. kongresszusán döntöttek a párt tagjai arról, hogy a „munkás” szó elhagyásával új pártot alapítanak, amely azonban jogfolytonos lévén a diktatúra állampártjával, a tagság nagy része mellett örökölte a nem kis méretű pártvagyont is. Innen ered az azóta közszájon forgó mondás is: az MSZP elhagyta Marxot, de vitte a tőkét. S ma már azt is tudjuk, miért lett szegfű a szocialisták jelképe: mert a szeghez kalapács kell, a fűhöz meg sarló.

Mester László az előző rendszerben vérbeli kommunista pártapparatcsik volt. Bár az Országgyűlés honlapján található hivatalos életrajza szemérmesen csak annyit említ, hogy 1975-ben lépett be az MSZMP-be, illetve hogy a KISZ és az MSZMP apparátusában töltött be különböző funkciókat, a kollektív emlékezet tudja, hogy bizony ő volt a Ferihegyi repülőtér párttitkára. S hogy milyen feladatokat kellett elvégeznie párttitkárként? Elsősorban természetesen a kommunista párt mindenkori főtitkárának meghosszabbított kezeként működött, amolyan lokális kiskirályként. Valószínűleg vehemensen üldözte a trockistákat és maoista elhajlókat a munkahelyi pártalapszervezetben, s minden bizonnyal atyai gondoskodással figyelt mindazokra, akik Pelikán elvtárshoz hasonlatosan ideológiailag nem voltak elég képzettek, és nem látták be maguktól a marxizmus-leninizmus nagyszerűségét.

E derék párttitkár később a rendszerváltás folyamatához annyit tett hozzá a helyi MSZP-alapszervezet elnökeként, hogy elvtársaival közösen igyekezett a néhai állampárt politikai tőkéjéből valamennyit átmenteni a név és logócsere mögé búvó utódpártba Pestszentlőrinc-Pestszentimrén is. Amíg tehát az ország a rendszerváltás lázában égett, Mester László és elvtársai kizárólag a kommunista párt módszerváltásán dolgoztak.

Azonban ne legyenek illúzióink, Mester elvtárs minden lelki skrupulus nélkül oda fog állni beszédet mondani a fent említett kiállítás megnyitóján, habár annyi köze sincs a rendszerváltáshoz, mint a Lenin-fiúknak a humanizmushoz. Polgármesterünk, akiben lám, egy igazi morális atléta lakozik, rezzenéstelen arccal fogja beszédében ünnepelni azokat, akik a pártállami diktatúra és annak feltétlen kiszolgálói – köztük Mester László - ellen küzdöttek a rendszerváltás hajnalán.

Szolzsenyicinnek, a gulágot is megjárt nagy orosz írónak az elvtársakra vonatkozó általános érvényű megállapítása kétségkívül polgármesterünkre is igaz : „A kommunista nem ismeri a szégyent.”
 

A bejegyzés trackback címe:

https://pestszentlorinc18.blog.hu/api/trackback/id/tr771367628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása