ajánló

A kerületi közéletről cenzúra nélkül.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

1908 szac (1) 1956 (1) 42 (2) adó (1) aláírásgyűjtés (2) áruház (1) avar (1) bauer ferenc (1) bejelentés (1) bérlakás (1) betörő (1) bíróság (3) bkv (6) bókaytelep (1) budapest (9) busz (3) chladek tibor (17) csabafi róbert (6) csatorna (1) cséry telep (7) csomó tamás (7) dámsa (1) dámsa józsef (7) demszky (3) dömötör istván (2) drágulás (2) drog (1) dugódíj (1) eb (1) égetés (1) egyszeri lakásfenntartási támogatás (2) együtt pestszentimréért egyesület (1) ep (1) építési szabályzat (1) ep választás (1) fatolvaj (1) fekvőrendőr (1) felüljáró (1) ferihegy (8) fidelitas (8) fidesz (19) foci (1) foci toborzó (1) forgalom csillapítás (1) fűtés (2) galgóczy zoltán (7) ganztelep (2) ganz kertváros (5) ganz telep (1) gáz (2) gelka (1) gerely utcai sportpálya (2) gilice tér (1) gloriett (3) glóriett lakótelep (1) gyékény tér (1) gyorshajtás (1) havanna (5) havanna lakótelep (5) helyi népszavazás (3) hitel (1) hunyadi mátyás gimnázium (2) ingyenes filmklub (1) ingyenes filmkub (1) járatritkítás (2) jelzőlámpa (1) józsef (1) jutalom (1) kárétrítés (1) kdnp (8) képviselőtestület (2) kerület (7) kifestés (1) kismamabérlet (1) kiss róbert (11) klub8 (1) köhalmi zsolt (1) köki (1) költségvetés (7) komposztáló (2) koncepció (1) körforgalom (1) kormányzás (1) körút (3) kőszegi jános (2) kötvénykibocsátás (2) közbiztonság (1) közlekedés (8) köztisztaság (2) közvélemény (1) külső keleti körút (2) kupleráj (4) kutya (1) kutyafuttató (1) lakáspanama (2) lakástűz (1) lévai istván zoltán (16) lévai istván zoltán (1) levél (1) lidl (1) lőrinc liget lakópark (1) lőrinc united fc (1) madách filmklub (9) maitz lászló (2) malév (6) mester lászló (12) metro (1) mszp (2) mtée (3) népességfogyás (1) népszavazás (1) oecd (1) oktatás (1) önkormányzat (6) oroszok (1) országgyűlés (1) pad (1) pályázat (1) panelprogram (2) parkerdő (1) park uszoda (1) pestszentimre (1) pestszentlőrinc (2) pilóta (1) polgármester (5) rendőri erőszak (1) simon gábor (2) sólyom lászló (2) szabó zoltán tibor (1) szac (5) szakrendelő (1) szálloda (1) szaniszló sándor (1) szarvas attila (3) székely péter (1) szemét (1) szennyvíziszap (1) szennyvíziszapkomposzt (1) szent lőrinc (1) szociális bolt (1) sztrájk (2) takarékossági csomag (2) tanyabolt (1) tarlós istván (1) társasház (2) távfűtés (3) területfejlesztési (1) testület (3) tőkés lászló (1) ughy (1) ughy attila (19) új tanév (1) utcabál (1) vajda pál (1) vajk sziget általános iskola (1) villamos (4) vívás (1) vívótanfolyam (1) xviii.kerület (2) xviii kerulet (2) xviii kerület (6) zaj (1) zajvédő fal (2) zebra (3) attila (1) lakótelep (1) Címkefelhő

A Havannán is elegük van

2009.06.15. 17:11 | Lőrinc | Szólj hozzá!

Címkék: fidesz kdnp havanna chladek tibor havanna lakótelep

A Havanna lakótelepieknek is elegük van a Gyurcsány-Bajnai korszakból
Fölényes győzelmet aratott a Fidesz-KDNP az európai parlamenti választáson

Az országos átlagot megközelítő, a megszokottnál magasabb részvételi hajlandóság mellett a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt közös listája fölényes győzelmet aratott a Havanna-lakótelep mind a 15 szavazókörében a június 7-i EP-választáson. Az MSZP és az SZDSZ történelmi veresége világos üzenet a hatalmat gyakorlók számára országos és helyi szinten egyaránt: a Havannaiaknak is elegük van a Gyurcsány-Bajnai korszakból, elegük van a megszorításokból, a hazugságokból, az alkalmatlan szocialista és szabad demokrata politikusokból.

A június 7-i EP-választás országos eredménye alapján a Fidesz és a KDNP az összes megszerezhető mandátum több mint 60%-át, 14-et nyert el. A fennmaradó mandátumokon három párt osztozott: az MSZP-nek 4, a Jobbiknak 3, az MDF-nek pedig egy képviselői hely jutott. A Fidesz vezette Szövetségre a szavazók 56,37%-a voksolt, ez nem csak Magyarországon, de az egész Európai Unióban rekordnak számító, elsöprő győzelem.
Az MSZP vereségének drámai mivoltát jelzi, hogy még 1990-ben is többen szavaztak a szocialista pártra, mint idén, így tehát a szocialisták rendszerváltás utáni történelmének leggyengébb választási eredménye a mostani. Az elmúlt évek kormányzati ámokfutásában társtettesnek számító SZDSZ az MSZP-vel azonos módón története leggyengébb eredményét érte el, és mélyen az 5%-os bejutási küszöb alatt maradt. A szabad demokratákat még a teljes ismeretlenség homályából felbukkanó Lehet Más a Politika – Humanista Párt elnevezésű liberálisnak mondható pártszövetség is megelőzte.
Az országos tendencia és a kormányellenes közhangulat érvényesült a Havanna-lakótelepen is. A Fidesz vezette Szövetség a lakótelep minden szavazókörében győzött, ez a polgári oldal valaha volt legjobb eredménye ezekben körzetekben. Összesen 1657 szavazó támogatta a Fidesz-KDNP listáját, a szocialistákra mindössze 963-an szavaztak. Mivel a lakótelep eddig az MSZP erős bástyájának számított, a súlyos vereség kétszeresen fájhat a szocialistáknak. Külön érdekesség, hogy a csalódott volt szocialista szavazók nagy számban támogatták a Jobbik valamint az MDF listáját, ez a magyarázata annak, hogy bár a két említett párt egyaránt jól szerepelt a lakótelepen, a Fidesz és a KDNP nem veszített szavazókat, sőt növelni tudta támogatottságát.
A választási eredményből az MSZP és az SZDSZ helyi politikusainak is mielőbb le kell vonnia a konzekvenciákat. Elsősorban azt a tényt kell figyelembe venniük, hogy a szavazópolgárok bár a pártok országos listáira szavaztak, döntésük során mérlegelték az adott párt helyi politikusainak teljesítményét is. A június 7-i elsöprő polgári győzelem egyértelmű jelzés a Havanna-lakótelep szocialista önkormányzati képviselői felé is: a választók szemében ők is elvesztették minden hitelüket. Pedig a választási kampány hevében elég erőltetett módon a szocialisták újra „panelprolizással”, a lakótelepen élők gondjai iránti érzéketlenséggel, sőt tájékozatlansággal vádolták meg a polgári szövetség helyi politikusait. Emellett az MSZP olyan szórólapokat is eljuttatott a lakótelepi postaládákba, amelyek formailag a Fidesz színvilágát idézték, tartalmilag azonban a szocialista párt kampányát szolgálták. Hiába azonban a személyeskedésbe átcsapó baloldali vádak és a pitiáner ügyeskedés, a lakótelepen élők nem vevők a kicsinyes és gyűlölködő kampányfogásokra.
Egy ilyen választási eredmény után a hatalmat gyakorlók előtt egyetlen lehetőség áll, persze csak abban az esetben, ha be kívánják tartani az európai politika írott és íratlan szabályait, etikai normáit. Ez az egyetlen lehetőség pedig: a távozás. Demokráciában ugyanis úriemberek nem ragaszkodnak görcsösen a hatalomhoz, különösen akkor nem, ha a választók világosan tudomásukra hozzák: változást akarnak.
A közeljövőben eldől, hogy a szocialisták eleget akarnak-e tenni a választói akaratnak, vagy pedig a hatalomhoz való görcsös ragaszkodás eredményeképpen maradék erkölcsi hitelüket is felélik. Amennyiben ez utóbbi forgatókönyv valósul meg, nem lehet kétséges, hogy a soron következő országgyűlési képviselőválasztás során a június 7-i eredményt is alulmúlják majd.
 

Chladek Tibor
 

A bejegyzés trackback címe:

https://pestszentlorinc18.blog.hu/api/trackback/id/tr431187033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása