ajánló

A kerületi közéletről cenzúra nélkül.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

1908 szac (1) 1956 (1) 42 (2) adó (1) aláírásgyűjtés (2) áruház (1) avar (1) bauer ferenc (1) bejelentés (1) bérlakás (1) betörő (1) bíróság (3) bkv (6) bókaytelep (1) budapest (9) busz (3) chladek tibor (17) csabafi róbert (6) csatorna (1) cséry telep (7) csomó tamás (7) dámsa (1) dámsa józsef (7) demszky (3) dömötör istván (2) drágulás (2) drog (1) dugódíj (1) eb (1) égetés (1) egyszeri lakásfenntartási támogatás (2) együtt pestszentimréért egyesület (1) ep (1) építési szabályzat (1) ep választás (1) fatolvaj (1) fekvőrendőr (1) felüljáró (1) ferihegy (8) fidelitas (8) fidesz (19) foci (1) foci toborzó (1) forgalom csillapítás (1) fűtés (2) galgóczy zoltán (7) ganztelep (2) ganz kertváros (5) ganz telep (1) gáz (2) gelka (1) gerely utcai sportpálya (2) gilice tér (1) gloriett (3) glóriett lakótelep (1) gyékény tér (1) gyorshajtás (1) havanna (5) havanna lakótelep (5) helyi népszavazás (3) hitel (1) hunyadi mátyás gimnázium (2) ingyenes filmklub (1) ingyenes filmkub (1) járatritkítás (2) jelzőlámpa (1) józsef (1) jutalom (1) kárétrítés (1) kdnp (8) képviselőtestület (2) kerület (7) kifestés (1) kismamabérlet (1) kiss róbert (11) klub8 (1) köhalmi zsolt (1) köki (1) költségvetés (7) komposztáló (2) koncepció (1) körforgalom (1) kormányzás (1) körút (3) kőszegi jános (2) kötvénykibocsátás (2) közbiztonság (1) közlekedés (8) köztisztaság (2) közvélemény (1) külső keleti körút (2) kupleráj (4) kutya (1) kutyafuttató (1) lakáspanama (2) lakástűz (1) lévai istván zoltán (16) lévai istván zoltán (1) levél (1) lidl (1) lőrinc liget lakópark (1) lőrinc united fc (1) madách filmklub (9) maitz lászló (2) malév (6) mester lászló (12) metro (1) mszp (2) mtée (3) népességfogyás (1) népszavazás (1) oecd (1) oktatás (1) önkormányzat (6) oroszok (1) országgyűlés (1) pad (1) pályázat (1) panelprogram (2) parkerdő (1) park uszoda (1) pestszentimre (1) pestszentlőrinc (2) pilóta (1) polgármester (5) rendőri erőszak (1) simon gábor (2) sólyom lászló (2) szabó zoltán tibor (1) szac (5) szakrendelő (1) szálloda (1) szaniszló sándor (1) szarvas attila (3) székely péter (1) szemét (1) szennyvíziszap (1) szennyvíziszapkomposzt (1) szent lőrinc (1) szociális bolt (1) sztrájk (2) takarékossági csomag (2) tanyabolt (1) tarlós istván (1) társasház (2) távfűtés (3) területfejlesztési (1) testület (3) tőkés lászló (1) ughy (1) ughy attila (19) új tanév (1) utcabál (1) vajda pál (1) vajk sziget általános iskola (1) villamos (4) vívás (1) vívótanfolyam (1) xviii.kerület (2) xviii kerulet (2) xviii kerület (6) zaj (1) zajvédő fal (2) zebra (3) attila (1) lakótelep (1) Címkefelhő

Utánuk az özönvíz

2009.03.15. 09:37 | Lőrinc | Szólj hozzá!

Címkék: költségvetés pestszentlőrinc lévai istván zoltán xviii.kerület

Nemcsak az ország, de a kerületi önkormányzat is tovább halad az eladósodás útján. A kerület vezetői nem tanultak az országos példából, és továbbra is hitelfelvételből kívánják megalapozni a költségvetés mintegy negyedét. Tehát minden 4 forintból 1 forintot hitelből teremt elő a város vezetése! Az eddigi évektől eltérően a 2009. évi kerületi költségvetést később hozta be megtárgyalásra a polgármester. Reménykedtünk, hogy ennek oka annak felismerése, hogy kerületünk eddig folytatott gazdálkodása nem folytatható tovább így, a változtatás kidolgozása pedig nehéz feladat, több időt vesz igénybe.
Csalódnunk kellett, mert minden maradt a régiben. Semmi sem változott, kivéve az, hogy továbbnövekszik a XVIII. kerület eladósodottsága. Hitelfelvételünk már 3 milliárd fölött van, lízingdíj kötelezettségeink 2 milliárd felettiek, amit még megtetéz a 3 milliárdos kötvény kibocsátás! Ráadásul folyamatosan kiárusították az önkormányzat eladható földterületeit, ingatlanjait, melynek mára már csak a töredékük van meg. Az önkormányzati tulajdonú cégeink átalakításáért, a hatékonyabb működés érdekében ugyanakkor semmiféle javaslat sincs, sőt az újabb feladatok kiosztásának ellenőrzése sem biztosított megnyugtatóan. Nem okul az MSZP-SZDSZ–es vezetés az ország példájából sem. A hitel nem adomány, nem nyeremény, nem ajándék. A pénzintézet nem jótékonysági intézmény, hiszen több pénzt vár vissza, mint amennyit kölcsönt ad vagy kötvényként lejegyez. Ezt a többlet pénzt az Önkormányzatnak évről-évre ki kell izzadnia magából. Valójában azonban az itt lakó polgárok izzadják ezt ki magukból, tehát a kerületi emberek jövőjét zálogosítják el ezzel a döntéssel. Az adósság mértéke immáron az éves állandó bevételek tekintetében már közelít az 50%-hoz, nagyságrendekben 9 milliárd Ft!


Lehetne másképp is irányítani a kerületünket. Szigorúbb gazdálkodást kellene folytatni, és nagyobb önmérsékletet kellene tanúsítani a kiadások tekintetében. Meggyőződésünk szerint rövid időn belül több jutna a beruházásokra és fejlesztésekre is. Ennek érdekében folyamatosan nyújtunk be javaslatokat, de azokat a város vezetése kivétel nélkül elutasítja, tudomást sem vesz róla. Fontosnak tartjuk a fejlesztések folytatását, legyenek azok játszóterek, járdák és parkok felújítása egyaránt, de nem mindegy, hogy milyen áron történik mindez. Ha kiváltanánk hiteleinket, csökkentenénk cégeink működésének költségeit, valamint az önkormányzat reklám és propaganda kiadásait, akkor a megtakarításokból és a pályázatokból nyert forrásokból bőven jutna a szükséges fejlesztésekre. Ezzel szemben a kerület vezetése figyelembe nem véve tiltakozásunkat, a kötvénykibocsátás eszközét választotta a szükséges fejlesztési források előteremtésére.

Felhívtuk a figyelmet, hogy ebben a gazdasági és pénzügyi válságban igen komoly kockázatot jelent a hitelfelvétel, hiszen az árfolyamindex nagymértékű változása miatt a valuta alapú hitelfelvétel nagyon aggályos. A jelenlegi helyzet szerint a decemberi állapothoz képest minimum 20%-al többet kell majd visszafizetnünk a forint gyengülése miatt.
Azonban ha már mégis megtörtént a 3 milliárd Ft felvétele, akkor frakciónk véleménye szerint csak olyan célok mentén szabad felhasználni, amelyek megtakarítást eredményeznek, valamint a költségvetésen felül többlet forrásokat képesek indukálni. Sajnos azonban ez a költségvetés nem kizárólag ezen elvek szerint került összeállításra, hiszen rövidlátó politikára utal, nagy mértékű kötelezettségvállalásról tesz tanúbizonyságot. Olyan ez mint amikor valaki nem tudja, hogy meddig ér a takarója, és meddig nyújtózkodhat benne. Az csak a probléma, hogy az a bizonyos takaró egy darabig nyújtható „hitelfelvétellel”, aztán egyszer csak elszakad!


 

Lévai István Zoltán
frakcióvezető
Fidesz
 

A bejegyzés trackback címe:

https://pestszentlorinc18.blog.hu/api/trackback/id/tr971001342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása