ajánló

A kerületi közéletről cenzúra nélkül.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

1908 szac (1) 1956 (1) 42 (2) adó (1) aláírásgyűjtés (2) áruház (1) avar (1) bauer ferenc (1) bejelentés (1) bérlakás (1) betörő (1) bíróság (3) bkv (6) bókaytelep (1) budapest (9) busz (3) chladek tibor (17) csabafi róbert (6) csatorna (1) cséry telep (7) csomó tamás (7) dámsa (1) dámsa józsef (7) demszky (3) dömötör istván (2) drágulás (2) drog (1) dugódíj (1) eb (1) égetés (1) egyszeri lakásfenntartási támogatás (2) együtt pestszentimréért egyesület (1) ep (1) építési szabályzat (1) ep választás (1) fatolvaj (1) fekvőrendőr (1) felüljáró (1) ferihegy (8) fidelitas (8) fidesz (19) foci (1) foci toborzó (1) forgalom csillapítás (1) fűtés (2) galgóczy zoltán (7) ganztelep (2) ganz kertváros (5) ganz telep (1) gáz (2) gelka (1) gerely utcai sportpálya (2) gilice tér (1) gloriett (3) glóriett lakótelep (1) gyékény tér (1) gyorshajtás (1) havanna (5) havanna lakótelep (5) helyi népszavazás (3) hitel (1) hunyadi mátyás gimnázium (2) ingyenes filmklub (1) ingyenes filmkub (1) járatritkítás (2) jelzőlámpa (1) józsef (1) jutalom (1) kárétrítés (1) kdnp (8) képviselőtestület (2) kerület (7) kifestés (1) kismamabérlet (1) kiss róbert (11) klub8 (1) köhalmi zsolt (1) köki (1) költségvetés (7) komposztáló (2) koncepció (1) körforgalom (1) kormányzás (1) körút (3) kőszegi jános (2) kötvénykibocsátás (2) közbiztonság (1) közlekedés (8) köztisztaság (2) közvélemény (1) külső keleti körút (2) kupleráj (4) kutya (1) kutyafuttató (1) lakáspanama (2) lakástűz (1) lévai istván zoltán (16) lévai istván zoltán (1) levél (1) lidl (1) lőrinc liget lakópark (1) lőrinc united fc (1) madách filmklub (9) maitz lászló (2) malév (6) mester lászló (12) metro (1) mszp (2) mtée (3) népességfogyás (1) népszavazás (1) oecd (1) oktatás (1) önkormányzat (6) oroszok (1) országgyűlés (1) pad (1) pályázat (1) panelprogram (2) parkerdő (1) park uszoda (1) pestszentimre (1) pestszentlőrinc (2) pilóta (1) polgármester (5) rendőri erőszak (1) simon gábor (2) sólyom lászló (2) szabó zoltán tibor (1) szac (5) szakrendelő (1) szálloda (1) szaniszló sándor (1) szarvas attila (3) székely péter (1) szemét (1) szennyvíziszap (1) szennyvíziszapkomposzt (1) szent lőrinc (1) szociális bolt (1) sztrájk (2) takarékossági csomag (2) tanyabolt (1) tarlós istván (1) társasház (2) távfűtés (3) területfejlesztési (1) testület (3) tőkés lászló (1) ughy (1) ughy attila (19) új tanév (1) utcabál (1) vajda pál (1) vajk sziget általános iskola (1) villamos (4) vívás (1) vívótanfolyam (1) xviii.kerület (2) xviii kerulet (2) xviii kerület (6) zaj (1) zajvédő fal (2) zebra (3) attila (1) lakótelep (1) Címkefelhő

A felelőtlenség költségvetése

2009.03.09. 12:48 | Lőrinc | Szólj hozzá!

Címkék: költségvetés csomó tamás xviii.kerület

"Gondolatok a kerületi költségvetés margójára" – kérdéseinkre válaszol Csomó Tamás, a XVIII. kerületi KDNP frakció vezetője

„Annál nagyobb volt a megdöbbenés, mikor kézhez kaptuk az anyagot, mely mintha nem is venne tudomást az ország és a világ körülöttünk zajló folyamatairól. Sehol egy fillér költség-csökkentés, sehol egy sor a szigorúbb gazdálkodásról, sőt egyre növekvő hitelállomány, egyre nagyvonalúbb kiadások jellemzik a költségvetést.”

Lőrinc: Úgy tudjuk csúszott az idei költségvetés beterjesztése, miért?

Csomó Tamás: A rendszerváltás óta minden esztendő februárjának utolsó pár napja az Önkormányzatnál a költségvetés elfogadásának ideje volt. Volt, amikor még részletekbe menően, és egészében is lehetőség volt véleményt mondani, aztán leszűkült ez a lehetőség egy alkalomra, egy süketek párbeszédére, ahol az ellenzék mondhatott bármilyen javaslatot, azt a polgármester és a szocialista - szabaddemokrata frakció meg sem hallgatta. De olyan eddig még nem volt, hogy február végére ne lett volna költségvetése a kerületnek. Amikor múlt héten tájékoztattak minket, hogy február 25-ére nem készült el a költségvetés, így azt a testület nem tudja tárgyalni, azt gondoltuk, hogy a válság, mely október óta meghatározza mindennapjainkat gyors és határozott lépésekre ösztönzi a kerület vezetését, talán ezért is halasztják a költségvetés beterjesztését, elfogadását.
Annál nagyobb volt a megdöbbenés, mikor kézhez kaptuk az anyagot, mely mintha nem is venne tudomást az ország és a világ körülöttünk zajló folyamatairól. Sehol egy fillér költség-csökkentés, sehol egy sor a szigorúbb gazdálkodásról, sőt egyre növekvő hitelállomány, egyre nagyvonalúbb kiadások jellemzik a költségvetést.


L.: Milyen lett a kerület ez évi költségvetése?

Cs.T.: Teljesen felesleges belemenni a részletekbe, de az jól jellemzi a kerület szocialista ve-zetésének érzéketlenségét a válságra, hogy amíg tavaly 150 millió forintot terveztek elkölteni utazásra, reprezentációra, reklámra, addig idén ez az összeg újabb 10 millióval emelkedett. Amikor egy felelős alpolgármester a költségvetéssel kapcsolatos tájékozatón el meri azt mon-dani, hogy a kerület vezetésének válasza a gazdasági válságra egy 3 milliárd forintos kötvény kibocsájtása, azaz hitel felvétele, akkor ott nagyon nagy a baj.
Amikor az ellenzék javaslatait, az önkormányzat könyvvizsgálójának véleményét lesöpörve népszerűség hajhászó beruházásokat terveznek be a költségvetésbe akkor ott nagyon nagy a baj. Állítjuk, hogy szükség van játszóterekre, szükség van járdákra és útjavításokra, de amikor ezt egy válság kellős közepén valuta-hitelből, egy bank pénzét költve tesszük, akkor semmi mást nem tesz a kerület vezetése, minthogy eladósítja még az unokáinkat is. Sehol nem lesz-nek már azok a játékok, sehol nem lesz már az az aszfalt, amikor még mindig százmillókat kell évente visszafizetni ezekből a hitelekből. Ki mer ma szocialista önkormányzati politiku-sokon kívül euró és svájci frank alapú hiteleket felvenni???


L.: Mi lett volna a helyes magatartás? Mit kellene csinálni?

Cs.T.: Felelős önkormányzati képviselőként gondolnunk kell azokra az időkre is, amikor mi már nem leszünk ott a kerület vezetésében, de majd ott lesznek az Önök gyermekei és unokái. Ha Ők olyan terheket kell hogy cipeljenek, melyeket ez a költségvetés most rárak a kerületre, akkor nekik milyen lehetőségeik lesznek, hogy az Önök, vagy gyermekeik, unokáik életét szebbé, könnyebbé tegyék?
Amikor egy család vagy vállalkozás nehéz anyagi helyzetbe kerül, senki nem vesz plazmaté-vét vagy új autót. Ez a költségvetés márpedig ilyen helyzetet teremt. Optimistán több bevételt tervez, mint ami valójában várható, még optimistábban alábecsüli a válság következményeit és fél év múlva, egy év múlva majd széttárja a kezét, újabb hiteleket akar majd felvenni, vagy bejelenti, hogy csődbe ment a kerület.
Ahogy az országban, úgy a kerületben is késésben van a politika. Csak méregeti a válság nagyságát, és naponta reménykedik, hogy az nem lesz még nagyobb. Mi kereszténydemokraták azt javasoljuk, sőt követeljük, hogy a kerület vezetése haladéktalanul lásson hozzá azon intézkedések előkészítéséhez, és döntések meghozatalához, melyekkel csökkenteni lehet a válság hatásait. Csökkentsék a képviselők tiszteletdíját, nyújtsanak támogatást a vállalkozásoknak, hogy azok megőrizhessék a munkahelyeiket, mondjanak le minden olyan luxusról, mellyel eddig a saját életüket tették könnyebbé. Radikálisan faragják le azokat a kiadásokat, melyek nem az Önök életének könnyítését, hanem a sajátjuk kényelmesebbé tételét szolgálják. Ne a népszerűséget hajhásszák, hanem gondoskodjanak arról, hogy gyermekeiknek, unokáiknak is élhető és barátságos kerületet hagyjanak örökül.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://pestszentlorinc18.blog.hu/api/trackback/id/tr97991175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása