ajánló

A kerületi közéletről cenzúra nélkül.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

1908 szac (1) 1956 (1) 42 (2) adó (1) aláírásgyűjtés (2) áruház (1) avar (1) bauer ferenc (1) bejelentés (1) bérlakás (1) betörő (1) bíróság (3) bkv (6) bókaytelep (1) budapest (9) busz (3) chladek tibor (17) csabafi róbert (6) csatorna (1) cséry telep (7) csomó tamás (7) dámsa (1) dámsa józsef (7) demszky (3) dömötör istván (2) drágulás (2) drog (1) dugódíj (1) eb (1) égetés (1) egyszeri lakásfenntartási támogatás (2) együtt pestszentimréért egyesület (1) ep (1) építési szabályzat (1) ep választás (1) fatolvaj (1) fekvőrendőr (1) felüljáró (1) ferihegy (8) fidelitas (8) fidesz (19) foci (1) foci toborzó (1) forgalom csillapítás (1) fűtés (2) galgóczy zoltán (7) ganztelep (2) ganz kertváros (5) ganz telep (1) gáz (2) gelka (1) gerely utcai sportpálya (2) gilice tér (1) gloriett (3) glóriett lakótelep (1) gyékény tér (1) gyorshajtás (1) havanna (5) havanna lakótelep (5) helyi népszavazás (3) hitel (1) hunyadi mátyás gimnázium (2) ingyenes filmklub (1) ingyenes filmkub (1) járatritkítás (2) jelzőlámpa (1) józsef (1) jutalom (1) kárétrítés (1) kdnp (8) képviselőtestület (2) kerület (7) kifestés (1) kismamabérlet (1) kiss róbert (11) klub8 (1) köhalmi zsolt (1) köki (1) költségvetés (7) komposztáló (2) koncepció (1) körforgalom (1) kormányzás (1) körút (3) kőszegi jános (2) kötvénykibocsátás (2) közbiztonság (1) közlekedés (8) köztisztaság (2) közvélemény (1) külső keleti körút (2) kupleráj (4) kutya (1) kutyafuttató (1) lakáspanama (2) lakástűz (1) lévai istván zoltán (16) lévai istván zoltán (1) levél (1) lidl (1) lőrinc liget lakópark (1) lőrinc united fc (1) madách filmklub (9) maitz lászló (2) malév (6) mester lászló (12) metro (1) mszp (2) mtée (3) népességfogyás (1) népszavazás (1) oecd (1) oktatás (1) önkormányzat (6) oroszok (1) országgyűlés (1) pad (1) pályázat (1) panelprogram (2) parkerdő (1) park uszoda (1) pestszentimre (1) pestszentlőrinc (2) pilóta (1) polgármester (5) rendőri erőszak (1) simon gábor (2) sólyom lászló (2) szabó zoltán tibor (1) szac (5) szakrendelő (1) szálloda (1) szaniszló sándor (1) szarvas attila (3) székely péter (1) szemét (1) szennyvíziszap (1) szennyvíziszapkomposzt (1) szent lőrinc (1) szociális bolt (1) sztrájk (2) takarékossági csomag (2) tanyabolt (1) tarlós istván (1) társasház (2) távfűtés (3) területfejlesztési (1) testület (3) tőkés lászló (1) ughy (1) ughy attila (19) új tanév (1) utcabál (1) vajda pál (1) vajk sziget általános iskola (1) villamos (4) vívás (1) vívótanfolyam (1) xviii.kerület (2) xviii kerulet (2) xviii kerület (6) zaj (1) zajvédő fal (2) zebra (3) attila (1) lakótelep (1) Címkefelhő

A köztisztaságról

2009.03.03. 15:35 | Lőrinc | Szólj hozzá!

Címkék: szarvas attila köztisztaság

A mai napig megoldatlan a Nefelejcs-Haladás-Regény-Thököly utcák által határolt közparknak az állapota. Szemetes, parlagfűvel „bevetett”, rendezetlen környezetet láthatnak az erre járók, tapasztalnak az itt élők. Sajnos a tavalyi évben reklámozott „köztisztaság” valahogy itt sem éreztette hatását. Erre a problémára várt magyarázatot az alpolgármestertől Szarvas Attila, a terület önkormányzati képviselője.

Interpelláció, amely elhangzott a kerületi testületi ülésen 2009. február 5-én.


Cím: Köztisztaság éve 2008.
Tisztelt Alpolgármester Úr!

 

 A téma, amelyben válaszokat várok Öntől, nem új keletű. Hosszú évek óta rendszeresen előkerül annak a kérdése, hogy mi legyen a sorsa a Nefelejcs-Haladás-Regény-Thököly utcák által határolt közparknak. Sajnos a folyamatosan húzódó döntés miatt mára a környező lakóházakban élők életkörülményei egyre romlanak, lassan az egészségük szenved károsodást. A későbbiekben kifejtem mire alapozom ezt a kemény kijelentést.
Annak, hogy miért éppen most interpellálom ebben a kérdésben több oka is van:
Február végén tárgyaljuk a költségvetést, tehát a probléma megoldásához szükséges összegeket célszerű felmérni és betervezni. /még nem késő!/
A 2008. október 29-én a Pogány F. iskolában megtartott lakossági fórumon több ígéretet tettek az önkormányzat vezetői, amelyek eddig nem valósultak meg.
A környék lakóinak /de az összes kerületben élőnek is/ a tájékoztatása a terület sorsával kapcsolatban nem valósul meg maradéktalanul.
A tavalyi év a kerületünkben a Köztisztaság éve volt. Megdöbbentő, hogy ennek a jegyében lényegégében semmi sem történt a terület rendezetlenségével, szemetességével, parlagfű mentesítésével kapcsolatban.

Onnan folytatnám, hogy az az áldatlan helyzet, ami ezen a területen tapasztalható, az itt élők egészségét veszélyezteti.
A nagy mennyiségű parlagfű és gyomnövény egyértelműen allergiás tüneteket okozhat. Az önkormányzat feladata, hogy rendben tartsa, vagy ha bérbe van adva a terület rendben tartassa területeit. Ez sajnos nem valósul meg itt.
Mivel illegális szemétlerakóként is üzemelt ez a terület, nem tudható, hogy nincsenek-e a felszín alatt egészségre veszélyes anyagok. Sajnálatos módon az a cég, akinek a terület rendben tartása lenne a feladata, csak kismértékű munkákat végzett, és ezek a munkák is csak rontottak a helyzeten. A munkagépek csak felkaparták a dombok tetejét, így az addig alatta lévő szemét a felszínre került és a szél hordja szanaszét.
A rengeteg szemét miatt a területen feltűntek a patkányok. Azt gondolom, hogy bizony ez is közegészségügyi kérdés. A leendő beruházó a képviselője nyilatkozta, hogy a Bábolnai irtókkal végeztetik a patkánymentesítést úgy, hogy a területen patkányirtó dobozokat helyeztek el. Ez valóban megtörtént. Egyik oldalról ez egy jó megoldás, másrészt viszont reménykedjünk, nehogy olvasni nem tudó gyerekek is megtalálják ezeket a dobozokat a patkányok mellett.

És akkor a meg nem valósult ígéretekről:

Amikor az első ütem készült a lakásokat vásárlók azt az információt kapták a főépítésztől, hogy nem lesznek építkezések a megépülő társasházakon kívül. De ez már rég volt. Úgy tűnik ezt az ígéretet meghaladta a kor, hiszen a bemutatott tervek alapján komoly beruházást kíván végrehajtani.
A lakossági fórumon ígéret hangzott el a Nefelejcs utcai háznál lévő dombnyi szemét és törmelék elvitelére, igaz csak 10 teherautónyira. Egy teherautónyi sem lett elszállítva.
A Hotelinfó és az önkormányzat részéről ígéret hangzott el a folyamatos tájékoztatással kapcsolatban.

És végül a kérdések:

Történt-e felmérés, hogy található-e veszélyes hulladék a lakóházak közvetlen környezetében, ha nem, tervezik-e?
Milyen tájékoztatást kapott a lakosság a kérdésben az elmúlt 3 hónapban, a lakossági fórum óta?
Jelenleg ki a terület bérlője?
Kapott-e hivatalos felszólítást a terület rendbetételére, a parlagfű mentesítésre az elmúlt években?
Ha kapott, és láthatóan nem tett eleget a felszólításnak, róttak-e ki rá pénzbüntetést és mennyit? A befolyt összeget a terület rendezésére fordították-e?
A lakossági fórumon bemutatkozó beruházóval folynak-e a tárgyalások? Ha igen milyen stádiumban vannak?
Milyen változások várhatóak a területtel kapcsolatban a 2009-es évben?

Várom válaszait a kérdésekre

Szarvas Attila
képviselő


Szaniszló Sándor alpolgármester a kérdésekre válaszolva a képviselőnek elmondta, hogy a sitt és a kommunális hulladék mennyiségének felmérése megtörtént és a mintegy 150 teherautónyi hulladék elszállításának igen komoly költség kihatása van. A terület rekultivációjára várhatóan 2009. első felébe kerül sor. A terület részleges rendbetétele ősszel megtörtént, a bérlő pedig a parlagfű elleni védekezést megfelelő módon elvégezte. Egyben írásban felszólította a bérlőt, hogy a szükséges tereprendezési és növénypótlási feladatokat végezze el.

Szarvas Attila képviselő nem tudta elfogadni a kapott választ, mivel a lakosok és személy szerint ő sem lát garanciát arra, hogy a terület végleges rendezése megtörténjen. Semmilyen tájékoztatást nem kaptak az eltelt hónapok alatt a környéken élők, panaszaik válasz nélkül maradtak Szarvas Attila szerint aggályos, hogy továbbra sem ismert, milyen veszélyes hulladékokkal szennyezett a talaj. A képviselő ennél sokkal határozottabb és egyértelműbb fellépést tart szükségesnek az Önkormányzat vezetésének részéről!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://pestszentlorinc18.blog.hu/api/trackback/id/tr83977665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása