ajánló

A kerületi közéletről cenzúra nélkül.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Címkék

1908 szac (1) 1956 (1) 42 (2) adó (1) aláírásgyűjtés (2) áruház (1) avar (1) bauer ferenc (1) bejelentés (1) bérlakás (1) betörő (1) bíróság (3) bkv (6) bókaytelep (1) budapest (9) busz (3) chladek tibor (17) csabafi róbert (6) csatorna (1) cséry telep (7) csomó tamás (7) dámsa (1) dámsa józsef (7) demszky (3) dömötör istván (2) drágulás (2) drog (1) dugódíj (1) eb (1) égetés (1) egyszeri lakásfenntartási támogatás (2) együtt pestszentimréért egyesület (1) ep (1) építési szabályzat (1) ep választás (1) fatolvaj (1) fekvőrendőr (1) felüljáró (1) ferihegy (8) fidelitas (8) fidesz (19) foci (1) foci toborzó (1) forgalom csillapítás (1) fűtés (2) galgóczy zoltán (7) ganztelep (2) ganz kertváros (5) ganz telep (1) gáz (2) gelka (1) gerely utcai sportpálya (2) gilice tér (1) gloriett (3) glóriett lakótelep (1) gyékény tér (1) gyorshajtás (1) havanna (5) havanna lakótelep (5) helyi népszavazás (3) hitel (1) hunyadi mátyás gimnázium (2) ingyenes filmklub (1) ingyenes filmkub (1) járatritkítás (2) jelzőlámpa (1) józsef (1) jutalom (1) kárétrítés (1) kdnp (8) képviselőtestület (2) kerület (7) kifestés (1) kismamabérlet (1) kiss róbert (11) klub8 (1) köhalmi zsolt (1) köki (1) költségvetés (7) komposztáló (2) koncepció (1) körforgalom (1) kormányzás (1) körút (3) kőszegi jános (2) kötvénykibocsátás (2) közbiztonság (1) közlekedés (8) köztisztaság (2) közvélemény (1) külső keleti körút (2) kupleráj (4) kutya (1) kutyafuttató (1) lakáspanama (2) lakástűz (1) lévai istván zoltán (16) lévai istván zoltán (1) levél (1) lidl (1) lőrinc liget lakópark (1) lőrinc united fc (1) madách filmklub (9) maitz lászló (2) malév (6) mester lászló (12) metro (1) mszp (2) mtée (3) népességfogyás (1) népszavazás (1) oecd (1) oktatás (1) önkormányzat (6) oroszok (1) országgyűlés (1) pad (1) pályázat (1) panelprogram (2) parkerdő (1) park uszoda (1) pestszentimre (1) pestszentlőrinc (2) pilóta (1) polgármester (5) rendőri erőszak (1) simon gábor (2) sólyom lászló (2) szabó zoltán tibor (1) szac (5) szakrendelő (1) szálloda (1) szaniszló sándor (1) szarvas attila (3) székely péter (1) szemét (1) szennyvíziszap (1) szennyvíziszapkomposzt (1) szent lőrinc (1) szociális bolt (1) sztrájk (2) takarékossági csomag (2) tanyabolt (1) tarlós istván (1) társasház (2) távfűtés (3) területfejlesztési (1) testület (3) tőkés lászló (1) ughy (1) ughy attila (19) új tanév (1) utcabál (1) vajda pál (1) vajk sziget általános iskola (1) villamos (4) vívás (1) vívótanfolyam (1) xviii.kerület (2) xviii kerület (6) xviii kerulet (2) zaj (1) zajvédő fal (2) zebra (3) attila (1) lakótelep (1) Címkefelhő

A Kommunizmus Áldozataira emlékezve

2009.02.25. 15:00 | Lőrinc | Szólj hozzá!

Sokszor és sokféleképpen tesszük fel a kérdést: vajon hol van, miben van Magyarország ereje? Van, aki a dicső múltban, van, aki a magyar leleményben, újító elmében véli megtalálni. Többen felsorolják az irodalom, a művészet nagy alakjait, tudományos élet kiválóságai, világújító feltalálóit. Mások éppen a mindennapi magyar lélek szépségét, a népmesélő bölcsességet, földművelő tisztánlátást éltetik. A 20. század magyar történelmének nagy tanúsága pedig ez: Magyarország ereje bizony a sírokban is van. A Gulagra hurcoltak ismeretlen hantjainál, a rákoskeresztúri parcellákban, az utcai harcok, a sortüzek, a kivégzések halottainak nyughelyében. Halottaink: a kincseink. Ünnepet érdemlők, akik az életnek üzennek. Haláluk, sírhelyük a földben: örök önvizsgálatra késztet, és örök energiát ad a nemzetnek.

A kommunizmus áldozatainak emléknapján legtöbbször szobrok mellé, emlékművek tábláihoz, börtönök falához, sírdombokhoz, a terror mementóihoz állunk. Olyan helyekre, ahol húsba vágó, életbe markoló, szívet facsaró a fájdalomnak még csak az emléke is. Így van ez rendjén, hiszen a legnagyobb áldozat az élet: a megnyomorított, megbéklyózott és kitépett, elvett élet. (Senkinek sincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja barátaiért – szól a jézusi tanítás.)

De vajon gondolkoztunk-e már azon, mit tett a kommunizmus ideológiájából kinőtt államgépezet azzal az élettel, amit kegyesen meghagyott? Illyés Gyulával tudjuk, hogy a zsarnokság hogyan kúszik be az emberek bőre alá. De elfogjuk-e, mennyit mérgezte a magyarságot, s még ma is mennyi mérget szállít a társadalom egészébe? Ha a kór sokáig mar, érzéketlenné, cinikussá, kiégetté tehet. Ez az állapot pedig ideális a továbbgyengítésre, az erkölcsi talaj kihúzására. Csakhogy mi jobb sorsot érdemlünk!
Mi mindannyian, személyesen és együttesen, akik éltünk benne, vagy akiknek a szülei éltek benne: a diktatúra áldozatai vagyunk. Áldozatok, mert a rendszer embert kiforgató bűnei és erkölcstelenségei beszivárogtak a hétköznapokba. Nem csak a földet, a gyárat, az iskolát államosították, de elkobozták a becsületet, kisöpörték a hagyományt, begyűjtötték az erkölcs parancsait.
Szerencse, hogy a történelem nagy és igazi áldozatai tudták, mi az alázat, hogyan győzhet a gyengének látszó a magát erősnek gondoló ellen. Tisztasággal, jellemmel, emberi jó szándékkal.

Mindannyiunknak ismerős a jelenet, hiszen a kopottas képkockák megőrizték nekünk: Mindszenty József 8 éves rabságából szabadulva 1956-ban felolvassa első főpásztori üzenetét. Azt a néhány sort, amelyet milliók vártak. Még a drámai helyzetben sem vádol, nem kiált elégtételért, hanem a pillanat kegyelmével, szelíd méltóságával bíztat. Minden szava aggodalom és felelősség. 1948 novemberében, alig pár héttel letartóztatása előtt pedig így tett tanúságot: „Nemzetem szenvedése mellett a magam sorsa nem fontos.” Valami gyönyörű-végzetesen hasonlót mondott börtönből való szabadulása után a meghurcolt kisgazda politikus, Kovács Béla is: „Az én szenvedésem oly kicsi ahhoz mérten, amit a magyar népnek kellett elviselnie.”

Amikor az emberek őszinte elkeseredéssel érzik, hogy áldozatai valaminek, amelynek létrehozásában nem volt részük, könnyen kétségbe esnek. Ez a legtermészetesebb reakció: a jogos félelemé. De a magyar nemzetnek áldozatból nagyszerű példái vannak, s annak a módját is tudja, hogyan fordíthat sorsán.

Az áldozatok megszentelik nemcsak a földet, de az utánuk jövők sorsát is. Történeteik megóvnak minket attól, hogy az életből csak a saját problémáinkat lássuk meg. És nem elég megrendülni rajta, méltókká is kell válnunk erre az áldozatra.

Az áldozat legfontosabb tulajdonsága, hogy a modernkor individualizmusa, a pusztán önmagáért és önmaga kiteljesítéséért, hatalmáért élő ember nem tud mit kezdeni vele. Mert itt nem érvényesek a megszokott mértékegységek (krisztusi mércével van ugyanis dolgunk): a kicsi lehet hatalmas, és a hatalmas szégyenül meg bűnei súlya alatt. A gyengének látszó az erős és az elesettnek jár a diadal. Bár minden egyes kattanó bilincs, minden csontba roppanó puskatus örök fájdalomként égett bele történelmünkbe, ezek a meg nem torolt sérelmek, vissza nem adott pofonok végső soron az ember győzelmei az embertelenség felett. Gondoljunk csak a jól ismert recski történetre: ahogy a hívő elitéltet (a későbbi papot, Tabódy Istvánt) ütlegeli őrzője és minden pofon után perverz kéjjel hangzik el a keresztényt provokáló kérdés: Még mindig szeretsz engem? És pont annyi a verés, amit még ki lehet bírni…
Ez az áldozatok józansága, amelyből örök remény fakad. Ma, amikor a fizikai lét ugyan nincs veszélyben, de sokan érzik az életet bizonytalannak, a történelmi példák segítenek elhinni, hogy bármilyen sivár és kiábrándító a realitás, a lélek kiszabadít, a lélek felemel. És Magyarországnak saját, jól megedzett, erős lelke van. Felszabadító, megújító, változtatásra képes.

Csak valódi eszmékből és valódi közösségekből születhetnek mártírok. A kommunizmusnak, az internacionalizmusnak, a szocialista világrendnek csak olyan áldozatai lehetnek, akiken végiggyalogolt. Érette, saját lelkéből nem fakadhatnak sem hőstettek, sem megerősítő áldozatok — lelke ugyanis nincs!

A diktatúra lerombolta a valódi közösségeket és helyette látszat-közösségeket hozott létre − értelmetlen és tartalmatlan jelszavak mentén. Az alapok nélküli építményben azonban összetartó erő sincs. Ha valami nem önnön természetéből növekszik és szabad kölcsönhatásokban alakul, az szükségképpen torz lesz. Ilyen torzszülött volt a szocializmust építő ország, melyben szitokszónak számított a polgár, a gazda, a kisiparos, vagy idejétmúltnak a falu.

A kommunizmus tövéről fakadt szocialista rendszer egy nem létező világot épített azzal hitegetve, hogy ez a létező világok legjobbika. Ott bukott el ez az ál-világ, hogy alábecsülte a szabad akarat erejét. Az uniformizált tégla-létezést elutasítva az emberek nem voltak hajlandók lemondani a gondolkodásról.

A kommunizmus egyik legnagyobb hazugsága, hogy a „közös”, a „miénk” diadalát hirdette (miénk a föld, miénk a gyár), holott mindent csak magának akart. És a nagy miénk-ben odaveszett az enyém és a tiéd közötti különbség. Az erkölcsöket is államosították. Mindszenty József szavaival: ez volt „a célok és eszmék kompromittálódásának kora”. Ma újra efféle kompromittálódásnak vagyunk tanúi: bárki „közös érdeknek” hazudhatja a milliókat elszegényítő politikát.
Nem csoda, ha a kommunizmusnak messzire nyúlik az árnyéka. Ha a hatalmon lévőket nézzük, úgy tűnik: ma is sokan merítenek ebből a forrásból, egyszerűen, mert nekik ebbe az eszmerendszerbe kapaszkodik a gyökerük. Nincs az a napsütés, ami jó termés hozna ki belőlük. Ezúttal a felelősséget és a terheket kolhozosítják. A „közös nehézségeink” ma azt jelenti: én elrontottam, a javítást pedig a te pénzedből álljuk.
1956 nagy tanulsága volt, hogy a rendszert nem lehet megreformálni. Megbukott a reformkommunizmus. Bizonyossá vált: finomkodó aprómunkával, részek kicserélésével, kisebb újragondolásokkal nem lehet megváltoztatni egy hazugságra épülő világot. A kommunizmus egy élet- és nemzetveszélyes kór: csak a teljes kigyógyulás után van esélyünk a tünetmentességre. S hogy kigyógyultunk-e belőle egészen? A rendszerváltás után volt olyan idő, hogy erősnek, egészségesnek éreztük magunkat. Ha manapság újra gyengeséget érzünk magunk körül, ne feledjük: nem bennünk van a hiba!

Ez az ünnep nem a sebek önkínzó felszakítása. Ez a szembenézés napja. Annak bizonyossága, hogy az egyes ember öröme, fájdalma nemzeti dicsőséggé, vagy éppen gyásszá adódhat össze. Ez a nap az igazság kimondásának ünnepe. Ma érezzük, hogy arca, alakja, tartása van a nemzet lelkiismeretének.
Ha felütjük a Kommunizmus fekete könyvét, az első lapok egyikén fontos gondolatot találunk: „Az élet vereséget szenvedett a haláltól, de az emlékezet megnyeri a csatát a semmi ellen.” (Tzvetan Todorov, bolgár származású irodalomtörténész, társadalomkritikus) Tanuljunk ebből! A ma és a holnap a birtokunkban van! Nyerjünk csatát a semmi, a felejtés, a belenyugvás ellen!

Február 27-én, pénteken 18.00 órától a kerületi Polgárok Házában ( Üllői út 517.) a Kommunizmus Áldozatainak emlékére rendezett esten Gereben Ágnes, történész tart előadást. Emlékezzünk együtt!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pestszentlorinc18.blog.hu/api/trackback/id/tr96965335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása