ajánló

A kerületi közéletről cenzúra nélkül.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Címkék

1908 szac (1) 1956 (1) 42 (2) adó (1) aláírásgyűjtés (2) áruház (1) avar (1) bauer ferenc (1) bejelentés (1) bérlakás (1) betörő (1) bíróság (3) bkv (6) bókaytelep (1) budapest (9) busz (3) chladek tibor (17) csabafi róbert (6) csatorna (1) cséry telep (7) csomó tamás (7) dámsa (1) dámsa józsef (7) demszky (3) dömötör istván (2) drágulás (2) drog (1) dugódíj (1) eb (1) égetés (1) egyszeri lakásfenntartási támogatás (2) együtt pestszentimréért egyesület (1) ep (1) építési szabályzat (1) ep választás (1) fatolvaj (1) fekvőrendőr (1) felüljáró (1) ferihegy (8) fidelitas (8) fidesz (19) foci (1) foci toborzó (1) forgalom csillapítás (1) fűtés (2) galgóczy zoltán (7) ganztelep (2) ganz kertváros (5) ganz telep (1) gáz (2) gelka (1) gerely utcai sportpálya (2) gilice tér (1) gloriett (3) glóriett lakótelep (1) gyékény tér (1) gyorshajtás (1) havanna (5) havanna lakótelep (5) helyi népszavazás (3) hitel (1) hunyadi mátyás gimnázium (2) ingyenes filmklub (1) ingyenes filmkub (1) járatritkítás (2) jelzőlámpa (1) józsef (1) jutalom (1) kárétrítés (1) kdnp (8) képviselőtestület (2) kerület (7) kifestés (1) kismamabérlet (1) kiss róbert (11) klub8 (1) köhalmi zsolt (1) köki (1) költségvetés (7) komposztáló (2) koncepció (1) körforgalom (1) kormányzás (1) körút (3) kőszegi jános (2) kötvénykibocsátás (2) közbiztonság (1) közlekedés (8) köztisztaság (2) közvélemény (1) külső keleti körút (2) kupleráj (4) kutya (1) kutyafuttató (1) lakáspanama (2) lakástűz (1) lévai istván zoltán (16) lévai istván zoltán (1) levél (1) lidl (1) lőrinc liget lakópark (1) lőrinc united fc (1) madách filmklub (9) maitz lászló (2) malév (6) mester lászló (12) metro (1) mszp (2) mtée (3) népességfogyás (1) népszavazás (1) oecd (1) oktatás (1) önkormányzat (6) oroszok (1) országgyűlés (1) pad (1) pályázat (1) panelprogram (2) parkerdő (1) park uszoda (1) pestszentimre (1) pestszentlőrinc (2) pilóta (1) polgármester (5) rendőri erőszak (1) simon gábor (2) sólyom lászló (2) szabó zoltán tibor (1) szac (5) szakrendelő (1) szálloda (1) szaniszló sándor (1) szarvas attila (3) székely péter (1) szemét (1) szennyvíziszap (1) szennyvíziszapkomposzt (1) szent lőrinc (1) szociális bolt (1) sztrájk (2) takarékossági csomag (2) tanyabolt (1) tarlós istván (1) társasház (2) távfűtés (3) területfejlesztési (1) testület (3) tőkés lászló (1) ughy (1) ughy attila (19) új tanév (1) utcabál (1) vajda pál (1) vajk sziget általános iskola (1) villamos (4) vívás (1) vívótanfolyam (1) xviii.kerület (2) xviii kerulet (2) xviii kerület (6) zaj (1) zajvédő fal (2) zebra (3) attila (1) lakótelep (1) Címkefelhő

Vitatott hitelfelvétel, pazarló kiadások

2009.02.02. 16:00 | Lőrinc | Szólj hozzá!

Címkék: hitel önkormányzat cséry telep lévai istván zoltán

Elkezdődött a 2009-es év, túl vagyunk a ciklus felén. Itt az ideje tehát számvetést készíteni az önkormányzat, azon belül a város vezetése és természetesen a saját frakciónk tevékenységéről. A legnagyobb eredmény számunkra a választási programunk egyik legfontosabb elemének teljesülése, hogy nagy valószínűséggel nem valósulhat meg a kerületünkben a lakosság részéről nagy felháborodást keltett szennyvíziszap komposztáló telep.Kezdeményeztük az ebben a tárgykörben a Fővárosi Önkormányzattal kötött megállapodás felülvizsgálatát azzal a céllal, hogy ne a kerületben kerüljön sor a komposztálásra.

Először ellenállásba ütköztünk, majd néhány hónapra rá megváltozott a városvezetés álláspontja, így egyetértésben határoztunk arról, hogy a megállapodást módosítani szükséges. A cél pedig nem más, minthogy ne a kerületben a Cséry-telepen épüljön fel a szennyvíziszap komposztáló telep. Sajnos a városvezetést nem sikerült határozottabb fellépésre bírni a kerület legnagyobb környezetszennyezőjével a Budapest Airporttal szemben, így fordulhatott az elő, hogy miközben a többi környező településen csökkent a zaj és környezetszennyezés addig a XVIII. kerületben jelentősen romlott a helyzet.
Az elmúlt két év legnagyobb horderejű és legtöbb vitát kiváltó döntése a 3 milliárd Ft értékű hitelfelvétel volt. Frakciónk véleménye szerint ez azért veszélyes a kerület szempontjából, mert az önkormányzat összes adósságállománya már ettől függetlenül is meghaladta a hárommilliárd forintot, beleszámítva az önkormányzati cégek tartozásait is. Ezt duplázta meg a szocialista- szabaddemokrata többségű vezetés, oly módon, hogy nem folytatott előzetes egyeztetéseket sem az ellenzék, sem pedig a kerületben működő civil szervezetekkel és természetesen a kerület lakosságával sem. Nem árulják el számunkra, hogy milyen típusú fejlesztéseket kívánnak végrehajtani a pénzből és azok mekkora költséggel járnak. Megmagyarázhatatlan, hogy előbb döntöttek a hitel felvételéről, majd azt követően határozzák meg, hogy mire fordítják a felvett összeget. Továbbá aggályosnak tartjuk, hogy a hitelfelvételből finanszírozott fejlesztések a kerület számára jövedelmet termelnek-e majd, vagy csupán presztízsberuházások várhatók hatalmi pozíciók fenntartása céljából. Ezen kívül komoly problémát jelent, hogy az önkormányzat nem rendelkezik közép- és hosszú távú településfejlesztési koncepcióval, aminek figyelembevételével kerülnének megvalósításra a fejlesztések. Nem vagyunk a fejlesztések ellen, de csak ésszerű keretek között lettünk volna partnerek egy több ciklust átívelő kötelezettségvállalást támogatni. Az önkormányzat pénzügyi helyzete tekintettel a tovább növekedett adósságállományra nem nevezhető stabilnak, ezért takarékossági célzattal frakciónk több javaslatot is megfogalmazott. Ilyenek voltak többek között az önkormányzati tulajdonú cégek működési költségeinek csökkentésére tett, külföldi kiküldetés, reprezentáció, reklám és propaganda kiadások és a képviselői járandóság csökkentésére vonatkozó javaslataink. Azonban ezek a felvetéseink nem nyertek támogatást a többségi frakció részéről. Elszomorító, hiszen ebben a pénzügyi és gazdasági válságban az ilyen típusú kiadások mérséklése véleményünk szerint elengedhetetlen lenne. Problémát okoz a munka során, hogy az önkormányzat vezetése az érdemi együttműködés még látszatát sem mutatja a fennt említett jelentős, nagy horderejű ügyek során. Jó példa erre, hogy több önálló előterjesztésünket napirendre sem vettek a testület
ülésen, takarékossági csomagunkat érdemi hozzászólás nélkül leszavazták. Véleményünk szerint ez a gyakorlat nem a kerület érdekét szolgálja, ezért az előttünk álló szűk két évben továbbra is a diktatórikus működés helyett az együttműködést, másik fél véleményének figyelembevételét ajánljuk a városvezetés figyelmébe.
 

Lévai István Zoltán farkcióvezető, Fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://pestszentlorinc18.blog.hu/api/trackback/id/tr86910005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása