ajánló

A kerületi közéletről cenzúra nélkül.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Címkék

1908 szac (1) 1956 (1) 42 (2) adó (1) aláírásgyűjtés (2) áruház (1) avar (1) bauer ferenc (1) bejelentés (1) bérlakás (1) betörő (1) bíróság (3) bkv (6) bókaytelep (1) budapest (9) busz (3) chladek tibor (17) csabafi róbert (6) csatorna (1) cséry telep (7) csomó tamás (7) dámsa (1) dámsa józsef (7) demszky (3) dömötör istván (2) drágulás (2) drog (1) dugódíj (1) eb (1) égetés (1) egyszeri lakásfenntartási támogatás (2) együtt pestszentimréért egyesület (1) ep (1) építési szabályzat (1) ep választás (1) fatolvaj (1) fekvőrendőr (1) felüljáró (1) ferihegy (8) fidelitas (8) fidesz (19) foci (1) foci toborzó (1) forgalom csillapítás (1) fűtés (2) galgóczy zoltán (7) ganztelep (2) ganz kertváros (5) ganz telep (1) gáz (2) gelka (1) gerely utcai sportpálya (2) gilice tér (1) gloriett (3) glóriett lakótelep (1) gyékény tér (1) gyorshajtás (1) havanna (5) havanna lakótelep (5) helyi népszavazás (3) hitel (1) hunyadi mátyás gimnázium (2) ingyenes filmklub (1) ingyenes filmkub (1) járatritkítás (2) jelzőlámpa (1) józsef (1) jutalom (1) kárétrítés (1) kdnp (8) képviselőtestület (2) kerület (7) kifestés (1) kismamabérlet (1) kiss róbert (11) klub8 (1) köhalmi zsolt (1) köki (1) költségvetés (7) komposztáló (2) koncepció (1) körforgalom (1) kormányzás (1) körút (3) kőszegi jános (2) kötvénykibocsátás (2) közbiztonság (1) közlekedés (8) köztisztaság (2) közvélemény (1) külső keleti körút (2) kupleráj (4) kutya (1) kutyafuttató (1) lakáspanama (2) lakástűz (1) lévai istván zoltán (16) lévai istván zoltán (1) levél (1) lidl (1) lőrinc liget lakópark (1) lőrinc united fc (1) madách filmklub (9) maitz lászló (2) malév (6) mester lászló (12) metro (1) mszp (2) mtée (3) népességfogyás (1) népszavazás (1) oecd (1) oktatás (1) önkormányzat (6) oroszok (1) országgyűlés (1) pad (1) pályázat (1) panelprogram (2) parkerdő (1) park uszoda (1) pestszentimre (1) pestszentlőrinc (2) pilóta (1) polgármester (5) rendőri erőszak (1) simon gábor (2) sólyom lászló (2) szabó zoltán tibor (1) szac (5) szakrendelő (1) szálloda (1) szaniszló sándor (1) szarvas attila (3) székely péter (1) szemét (1) szennyvíziszap (1) szennyvíziszapkomposzt (1) szent lőrinc (1) szociális bolt (1) sztrájk (2) takarékossági csomag (2) tanyabolt (1) tarlós istván (1) társasház (2) távfűtés (3) területfejlesztési (1) testület (3) tőkés lászló (1) ughy (1) ughy attila (19) új tanév (1) utcabál (1) vajda pál (1) vajk sziget általános iskola (1) villamos (4) vívás (1) vívótanfolyam (1) xviii.kerület (2) xviii kerület (6) xviii kerulet (2) zaj (1) zajvédő fal (2) zebra (3) attila (1) lakótelep (1) Címkefelhő

Demszky sem akar felelőtelnül rózsaszín képet festeni

2009.02.02. 15:01 | Lőrinc | Szólj hozzá!

Címkék: budapest bkv demszky

Az ellentmondások éve lesz a 2009-es esztendő; felelőtlenség lenne „rózsaszín képet festeni” a főváros jövőjéről, hiszen Budapestet is ugyanazok a problémák sújtják, mint az egész országot a gazdasági világválság következtében - mondta Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester pénteken.

Azért is lesz az ellentmondások éve 2009, mert sok, a város életét száz évekre meghatározó nagyberuházás folyik egyszerre, de például ezek a fejlesztések okozta közlekedési nehézségek miatt biztosan sok kritika éri majd a főváros vezetését - mondta el a főpolgármester évnyitó budapesti sajtótájékoztatóján. Demszky Gábor a költségvetési gondok egyik okaként említette, hogy várhatóan csökkennek az iparűzési adóból származó bevétel, amely a fővárosi büdzsé egyik legfőbb forrása.

Az idei nagyberuházásokról szólva elmondta: folytatódik a 4-es metró építése; a tervek szerint idén a metró alagútját sikerül átvezetni a Duna alatt és haladnak az állomások kialakításával is. Hozzátette: 2010 elejére befejeződhet az alagút fúrása és elkezdődhet a vágányok elhelyezése, 2010 végére a tervek szerint már elindulhat a próbajárat, az utasok pedig előreláthatólag 2011-ben vehetik igénybe a 4-es metrót. Idén az egyik legnagyobb munka a Margit híd felújítása lesz, amelynek kezdetét összehangolják a Szabadság híd átadásával. A tervek szerint májusban elkezdődő felújítás 13 milliárd forintba kerül, amelyből 6 milliárdot az unió állna, bár szerződést erről még nem kötöttek - mondta a főpolgármester. Ezzel kapcsolatban Demszky Gábor úgy fogalmazott, nem ígérheti, hogy nem lesznek problémák, mivel egy éven át csak tömegközlekedési eszközök járhatnak a Margit hídon, hétvégeken pedig azok sem. A felújított hidat 2010 őszén adnák vissza a forgalomnak.

Elmondta azt is, hogy ebben az évben mintegy 260 millió forintból kiépítik az Erzsébet híd díszkivilágítását, az összeg felét a japán kormány állja - tette hozzá. A főváros idén kezdi az 1-es és a 3-as villamos nyomvonalának meghosszabbítását. Amennyiben sikerül aláírni a támogatási szerződést, az 1-es villamos pályája 1 kilométerrel, a 3-as villamosé pedig 720 méterrel lehet hosszabb. A tervek szerint az 1-es villamost átvezetnék a Lágymányosi hídon, a 3-as villamost pedig elvezetnék egészen a ráckevei HÉV végállomásáig, így új csomópont jönne létre. Idén elkezdődhet a Közraktárak fejlesztése is, amelynek költsége 8 milliárd forint lenne. A 160 méter hosszú, bálnaalakú épületet 2010-ben fejeznék be. A főpolgármester elmondta, hogy 2009-ben a főváros 38 kilométernyi útszakasz felújítását tervezi, megújulhat például a XVII. kerületi Pesti út, ahol a felújítással egy időben buszfolyosót alakítanak ki.

Demszky Gábor beszámolt arról is, hogy mintegy 15 millió forintból alakítottak ki egy új részleget a Heim Pál Kórház Madarász utcai Gyermekkórházában, ahol így nyolc koraszülött ellátására van lehetőség. Ebből a pénzből öt hónap alatt sikerült felújítani a kórház homlokzatát is - tette hozzá. A sajtótájékoztatón jelen volt Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) és Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes és a főváros legnagyobb cégeinek vezetői is.

Ikvai-Szabó Imre is szólt arról, hogy a világválság miatt gazdaságilag sokkal nehezebb lesz az önkormányzati ciklus második félideje: a központi költségvetésből származó fővárosi bevételek reálértéke évente mintegy 5 százalékkal csökken. Mivel a fővárosi hitelállomány nagy része euróban van, a kamatok folyamatos emelkedése és a forint gyengülése is növekvő terheket ró a fővárosi költségvetésre - tette hozzá. Idén a főváros és a kerületek a forrásmegosztás keretében 216 millió forintra jogosultak, ebből a kerületek a tavalyihoz képest hatmilliárd forinttal többet: 114 milliárd forinton osztozhatnának - mondta a főpolgármester-helyettes. Hozzátette: az előterjesztésről február közepén dönthet a Fővárosi Közgyűlés. Kitért arra is, hogy a főváros hitelállománya 154 milliárd forint.

Ikvai-Szabó Imre a BKV-ról szólva reményét fejezte ki, hogy a kormány által a közlekedési cégnek juttatott 10 milliárd forint elegendő lesz a vállalat rövid és középtávú üzleti stabilizációjához.

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes elmondta: az idén megkezdődik a Szent Imre és az Uzsoki utcai Kórház rekonstrukciójának második üteme, amelyet 12 milliárd forintból terveznek megvalósítani. Fejlesztik továbbá az Egyesített Szent István és Szent László Kórház informatikai rendszerét és műszereket szereznek be a Szent János Kórház számára. Az oktatással kapcsolatban a főpolgármester-helyettes elmondta, hogy idén folytatódik a térségi integrált szakképző központok (TISZK) építése, négy új épület kialakításával. Előreláthatólag 2010-re a tervezett tizenkettő TISZK-ből nyolc készen lesz - tette hozzá.

Horváth Csaba szólt arról is, hogy 2009-ben megkezdődhet a Thália Színház Régi Stúdiójának rekonstrukciója; kibővítik a Radnóti Színház színpadi részét és önállóvá válhat az Örkény István Színház. A Margitszigeten pedig megkezdődhet a Szabadtéri Színpad rekonstrukciójának előkészítése - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Kocsis István, a BKV vezérigazgatója az MTI kérdésére elmondta, hogy már elkezdték az egyeztetéseket a tervek szerint a nyár végére létrejövő elővárosi közlekedési vállalatról, amelybe az állam 30 milliárd forinttal, a BKV pedig a HÉV-el szállna be. A cégvezető szerint sikerül majd megállapodásra jutni a szakszervezetekkel a HÉV kiszervezéséről.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://pestszentlorinc18.blog.hu/api/trackback/id/tr12918229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása