ajánló

A kerületi közéletről cenzúra nélkül.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

1908 szac (1) 1956 (1) 42 (2) adó (1) aláírásgyűjtés (2) áruház (1) avar (1) bauer ferenc (1) bejelentés (1) bérlakás (1) betörő (1) bíróság (3) bkv (6) bókaytelep (1) budapest (9) busz (3) chladek tibor (17) csabafi róbert (6) csatorna (1) cséry telep (7) csomó tamás (7) dámsa (1) dámsa józsef (7) demszky (3) dömötör istván (2) drágulás (2) drog (1) dugódíj (1) eb (1) égetés (1) egyszeri lakásfenntartási támogatás (2) együtt pestszentimréért egyesület (1) ep (1) építési szabályzat (1) ep választás (1) fatolvaj (1) fekvőrendőr (1) felüljáró (1) ferihegy (8) fidelitas (8) fidesz (19) foci (1) foci toborzó (1) forgalom csillapítás (1) fűtés (2) galgóczy zoltán (7) ganztelep (2) ganz kertváros (5) ganz telep (1) gáz (2) gelka (1) gerely utcai sportpálya (2) gilice tér (1) gloriett (3) glóriett lakótelep (1) gyékény tér (1) gyorshajtás (1) havanna (5) havanna lakótelep (5) helyi népszavazás (3) hitel (1) hunyadi mátyás gimnázium (2) ingyenes filmklub (1) ingyenes filmkub (1) járatritkítás (2) jelzőlámpa (1) józsef (1) jutalom (1) kárétrítés (1) kdnp (8) képviselőtestület (2) kerület (7) kifestés (1) kismamabérlet (1) kiss róbert (11) klub8 (1) köhalmi zsolt (1) köki (1) költségvetés (7) komposztáló (2) koncepció (1) körforgalom (1) kormányzás (1) körút (3) kőszegi jános (2) kötvénykibocsátás (2) közbiztonság (1) közlekedés (8) köztisztaság (2) közvélemény (1) külső keleti körút (2) kupleráj (4) kutya (1) kutyafuttató (1) lakáspanama (2) lakástűz (1) lévai istván zoltán (16) lévai istván zoltán (1) levél (1) lidl (1) lőrinc liget lakópark (1) lőrinc united fc (1) madách filmklub (9) maitz lászló (2) malév (6) mester lászló (12) metro (1) mszp (2) mtée (3) népességfogyás (1) népszavazás (1) oecd (1) oktatás (1) önkormányzat (6) oroszok (1) országgyűlés (1) pad (1) pályázat (1) panelprogram (2) parkerdő (1) park uszoda (1) pestszentimre (1) pestszentlőrinc (2) pilóta (1) polgármester (5) rendőri erőszak (1) simon gábor (2) sólyom lászló (2) szabó zoltán tibor (1) szac (5) szakrendelő (1) szálloda (1) szaniszló sándor (1) szarvas attila (3) székely péter (1) szemét (1) szennyvíziszap (1) szennyvíziszapkomposzt (1) szent lőrinc (1) szociális bolt (1) sztrájk (2) takarékossági csomag (2) tanyabolt (1) tarlós istván (1) társasház (2) távfűtés (3) területfejlesztési (1) testület (3) tőkés lászló (1) ughy (1) ughy attila (19) új tanév (1) utcabál (1) vajda pál (1) vajk sziget általános iskola (1) villamos (4) vívás (1) vívótanfolyam (1) xviii.kerület (2) xviii kerulet (2) xviii kerület (6) zaj (1) zajvédő fal (2) zebra (3) attila (1) lakótelep (1) Címkefelhő

Rossz szomszéd a Lidl

2008.02.15. 11:23 | Lőrinc | 1 komment

Címkék: zaj áruház

  A kerületi Kossuth utca, Bartók Lajos utca és Kosár utca lakóinak jónéhány hete nem kell beállítani a csörgőórát ahhoz, hogy időben ébredjenek, a közelmúltban nyílt Lidl üzlet ugyanis gondoskodik arról, hogy már hajnalban kipattanjon a szemük. A kéretlen ébresztőt megelégelve a helyi polgárok többször is megpróbálták a zaj mérséklésére kérni az áruházat, a Lidl azonban fikarcnyit sem törődik a panaszokkal.

Azzal, hogy az Üllői út és a Bartók Lajos utca sarkán megnyitott a Lidl áruházlánc újabb üzlete, a környék lakói búcsút mondhattak a csendes kertvárosi életnek. Az üzembe helyezett hűtők és ventilátorok zaja mellett leginkább a hajnali árupakolás keseríti meg a helyiek mindennapjait. A korai órákban menetrendszerűen érkező kamionok motorjának zúgása „finom háttérzajként” szolgál az árukiemelést, a targoncák felpakolását kísérő, a környékbeli épületek falait is megrengető dübörgéshez. A pihenés hiánya, a kialvatlanság miatt már az első hetek után elveszítették türelmüket a környék lakói, ám amikor a Lidl munkatársaihoz fordultak, komoly meglepetés érte őket.

Az áruház építését megelőzően a Lidl képviselője megkeresték a helyi lakosokat, hogy egyeztessenek velük a majdani gépjárműforgalomról. A megbeszélések eredményeképp született egy írásos megállapodás arról, hogy a lakosok hozzájárulnak ahhoz, hogy a Kossuth utcában jobbra hajthassanak ki a kocsik, amennyiben a Lidl gondoskodik zajvédő falak telepítéséről. A hozzájárulási nyilatkozat azt is tartalmazta, hogy a hűtőventilátorokat az épület mely részén szerelik fel. Miután a rettenetes zaj nyilvánvalóvá tette, hogy a védelmet nem megfelelően építették ki és azt is látták a lakosok, hogy a ventilátorok nem az általuk ismert tervrajz alapján kerültek az épületre,  a megállapodásra hivatkozva reklamáltak. Csakhogy a Lidl ekkor már tagadta, hogy bármiféle egyezség született volna a helyi polgárokkal.

A panaszosok patthelyzetbe kerültek. Az áruházzal szemben önmagukban tehetetlennek bizonyultak, ezért az önkormányzathoz és önkormányzati képviselőkhöz fordultak segítségért. Ughy Attila – akit szintén megkerestek – az ÁNTSZ helyi kirendeltségének vezetőjét levélben kérte arra, hogy vizsgálja meg, a nyugodt és pihentető alvást lehetetlenné tevő zajért elmarasztalható-e az áruház. A képviselő továbbította a panaszokat a Lidl magyarországi központjának is, ahol remélhetőleg gazdára lel levele. Azért lehetünk némileg szkeptikusak ezzel kapcsolatban, mert az áruházlánc sajátos üzletpolitikájának az is része, hogy a munkatársak, üzletvezetők kilétét titokként kezelik, vagyis amikor Ughy Attila munkatársa a központban arról érdeklődött, kihez is fordulhatna kérdéseivel, egyértelműen közölték vele, nincs esélye a központi számra érkező hívásokat fogadó munkatársuknál tovább jutni a „rendszerben”, neveket pedig nem „szoktak” kiadni. Vajon ha nevüket sem adják a munkájukhoz példának okáért az egyes üzletvezetők, mivel vívhatják ki a vevők bizalmát? Elegendőek lennének a diszkont árak?

Efféle kedvezményekkel ellensúlyozható, hogy fákat kellett kivágni ahhoz, hogy az Üllői úti üzlet megépülhessen? Igaz, az önkormányzat kapott 20 millió forintot az irtás fejében, ám nehéz ellentételezni azt, hogy azokból a növényekből, amelyeket pótlásként nemrég ültettek, csak évtizedek múlva lehetnek árnyat adó lombozatú fák.

Az Interneten barangolva a fórumokban számos információt találhatunk a Lidl visszatetsző magatartásáról a vásárlók ilyen-olyan módon történő megkárosításától a belső személyzeti politikájuk furcsaságaiig. Figyelemre méltó, hogy miközben ezeken a felületeken vissza-visszatérő téma az, hogy diszkriminatív módon járnak el a női munkatársakkal szemben, televíziós reklámokban arról próbálnak meggyőzni bennünket, hogy éppen a nőket becsülik meg igazán. Nehéz eldönteni, kinek is higgyünk? A Kossuth és Bartók utcaiak vesszőfutását látva inkább az okozhat nehézséget, hogy a jót feltételezzük a diszkontláncról.

Az Üllői úti üzlet szomszédságában élők úgy érzik, helyzetük kétségbeejtő. Hogy ki vagy mi bírhatná rá a Lidlt arra, hogy tekintettel legyen rájuk, a hiábavaló próbálkozások sora után továbbra is kérdés számukra. Mindenesetre talán érdemes emlékezetünkbe idézni a fentieket, amikor azon gondolkodunk, hol is intézzük a heti nagybevásárlást!

 sz.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pestszentlorinc18.blog.hu/api/trackback/id/tr99340204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorinci 2008.03.30. 21:32:06

Van egy mondás a szálkáról, meg a gerendáról.

Épp a kérdéses áruházkörül sétáltam minap és olyan mértékben füstöltek - nyilván nem az áruházból - hogy hazaérve az összes ruhámat ki kellett mosni. Sajnos ez nem az első eset....
Könnyű a másikra mutogatni, de a t. lakók által eregetett iszonyatos mértékű füst és bűz messze felülmúlja egy-egy teherautó szennyezését.
Talán előszörtegyünk meg mi magunk a saját és környezetünk tisztán és egészségesen tartásáért,utána keressük máshol a szálkákat.
süti beállítások módosítása